Minden, amit a cserepeslemezről tudni érdemes

Cégünknél a cserepeslemez a fő profilunk – ezt persze mindenki tudja, aki már meglátogatta a weboldalunkat. Azonban, mivel egy viszonylag új technológiáról van szó, sokan nem ismerik – és mint mindentől, ami ismeretlen – ódzkodnak tőle.

Ezt az óvatosságot pedig tovább erősítik az olyan tévhitek, mint „a cserepeslemez kopog”, „könnyű, így biztos hamar tönkremegy” és ezeket még napestig folytathatnám.

Ezzel kapcsolatban hadd meséljek el egy kis történetet. Amikor a megrendelők felteszik nekem azt a kérdést, hogy “mennyire kopog a cserepeslemez?”, akkor mindig a helyi Penny Marketre hivatkozok. Azt javaslom nekik, hogy menjenek el vásárolni akkor, amikor nagy eső van, és közben füleljenek. Hát ennyire kopog a cserepeslemez.

Mivel sok kérdés, tévhit él az emberekben a lemezekkel kapcsolatban, ezért úgy gondoltam, hogy érdemes egy kicsit jobban megismertetni szélesebb ezt a tetőfedő anyagot; bemutatni, hogy mi is ez, illetve mik az előnyei, és a hátrányai.

Mi is tulajdonképpen a cserepeslemez?

A cserepeslemez ún. horganyzott acéllemezből készül, amit másnéven cinkbevont acélnak is neveznek. A cink ugyanis a lemez külső felületén található, ami egy összefüggő oxidréteget képez rajta. Ez pedig megvédi a későbbi rozsdásodástól, vagyis az oxidációtól.

A cserepeslemez tehát acélból készül – épp ezért az egyik gyakori hátrány, amit ezzel kapcsolatban megjegyeznek, hogy kopog rajta az eső. Ezzel persze kár lenne vitatkozni, hiszen ha kiviszel egy hagyományos kerámia cserepet és egy cserepeslemezt az esőbe, utóbbi valóban hangosabb lesz. Azonban a kopogás nem ezen múlik, hanem a szigetelésen.

Ha a tető ugyanis megfelelően szigetelt, akkor ugyanannyira lehet rajta hallani az esőt, mint egy hagyományos cserép esetén. Erre még egy picit később visszatérünk a cikkben, amikor az előnyöket és a hátrányokat vesszük górcső alá; most azonban ugorjunk vissza az általánosabb jellemzéshez.

A cserepeslemez külsőre meglepően hasonlít a normál cseréphez, csak közelebbről lehet megmondani, hogy más anyagból van. Épp ezért is lett kedvelt, és elterjedt, hiszen annak ellenére, hogy acéllemezből készült, nagyon is mutatós és dizájnos.

Milyen tetőre érdemes cserepeslemezt tenni?

A cserpeslemez egyik nagy előnye, hogy bármilyen alakú (sátor-, nyereg-, félnyereg satöbbi) tető esetén alkalmazható. Az egyetlen kritérium ezzel kapcsolatban az, hogy csak 14° – os lejtés felett lehet használni – alatta nem javasolt.

tetoforma

 

Palatetőt is fel lehet újítani – akár bontás nélkül is

Palatetőkre is helyezhető, így bontás nélkül fel tudjuk újítani a tetőszerkezetet. Ezzel pedig sok pénzt, időt és ősz hajszálat megspórolhatunk (mind a ketten), hiszen a palatető azbesztet tartalmaz és veszélyes anyagnak minősül.

Így a bontása, összetakarítása és az elhelyezése is plusz idővel, munkával és költséggel járna. Ezt úgy tudjuk megvalósítani, hogy a palára lécezünk, és erre helyezzük rá a cserepeslemezt.

Most tehát már tisztába tettük azt, hogy a cserepeslemez milyen anyagból készül, és milyen tetőre lehet helyezni – így elérkezett az idő arra, hogy górcső alá vegyük az előnyöket és a hátrányokat.

Előnyök és hátrányok

Itt csak zárójelben jegyezném meg, hogy mindig is a teljeskörű tájékoztatásban hittem. Egész egyszerűen ugyanis nem létezik olyan, hogy valaminek csak pozitív oldala, csak előnyei legyenek – és semmi negatívum, semmi hátrány nincs a lajstromban.

Így van ez a cserepeslemezekkel is. Rengeteg előnyük mellett van néhány hátrányuk is, amelyek azonban – szerintem – eltörpülnek a pozitívumokhoz képest. Ugyanakkor jó, ha tud róluk az ember, így eldöntheti azt, hogy szüksége van-e az adott termékre, vagy sem.

Kezdjük is először az előnyökkel.

Pozitívumok

 • Könnyű anyagból készült: ebben nincsen semmi meglepő, hiszen ha nehéz lenne, nem tudnánk bontás nélkül felújítani a palatetőt sem. Ez számokban annyit tesz, hogy nagyságrendileg 5 kg-os terhelés esik egyetlen négyzetméterre. Egy hagyományos tetőcserép súlya ezzel szemben nagyjából 35-42 kg/nm.
 • Könnyű felhelyezni: mivel maga az anyag könnyű, ráadásul méretre gyártott táblákban érkezik, ezért sokkal gyorsabban fel tudjuk szerelni, mint a hagyományos cserepeket. Ez azt jelenti, hogy a teljes tetőfelújítási munkálatokkal nagyjából 4-5 munkanap alatt végzünk – mindennel együtt.
 • Magas élettartam: amennyiben szakavatott kezek szerelik fel a tetőre, és a cserepeslemez nem sérül meg, nagyon hosszú élettartamú lehet – akár 50-60 évet is kibír. Ez az élettartam azonban nagyban függ a cserepeslemez felületét borító festékanyag vastagságától, anyag minőségétől.
 • Tiszta, nem mohásodik, kevésbé koszolódik: többnyire matt felületű, így nem tapad meg rajta a kosz, és nem mohásodik. Ha mégis koszolódna, az eső könnyedén lemossa.
 • Nagyon sokféle színben és kivitelben kapható: a cserepeslemez – a hagyományos tetőfedő anyagokhoz hasonlóan – szinte végtelen formában, színben és változatban kapható.
 • Ellenáll az UV-sugárzásnak: a cserepeslemezeket speciális bevonattal látják el, melyek ellenállnak az UV-sugaraknak, így pedig megelőzhető a fakulás.
 • Nem szívja meg magát vízzel: A téli időszakban mostanában egyre gyakoribb az enyhe tél. Ennek ellenére egy intenzívebb hóesés után a hagyományos tetőfedő anyagok megszívják magukat nedvességgel, ezzel növekszik a súlyuk is. Az éjjszakai fagyok során ez a nedvesség megfagy a hagyományos tetőfedő anyagban, ami későbiekben felfagyáshoz vezethet. Ez a fagyás okozza a repedéseket, majd későbbiekben a beázásokat. A cserepeslemeznél ilyen nem fordulhat elő, mert nem képes nedvességet felvenni.
 • Gazdaságos, kedvező árú: mivel a cserepeslemezt méretre lehet gyártani, ezért minimális anyagveszteséggel számolhatunk, ami rengeteg plusz költségtől megkíméli az embert.
 • Környezetkímélő megoldás: a méretre gyártás miatt a leeső hulladék mennyisége minimális, így rendkívül környezetkímélő megoldás. Itt megemlíteném azt, hogy cserepeslemez 100%-ban újrahasznosított anyagból készül. Így a gyártás folyamata nem terheli a környezetet – ellenben a cseréppel.

Negatívumok

 • Zajos: fent már picit részletesebben kifejtettem, hogy a zaj ebben az esetben miért nem jelent feltétlenül negatívumot.
 • Csak 13-14 fok feletti lejtés esetén alkalmazható: lapostetőket épp ezért nem lehet fedni vele.
 • Szakértelem szükséges a felszereléséhez: bár úgy tűnhet, hogy a cserepeslemezt egyszerű felrakni, hobbi barkácsolóknak abszolút nem ajánlott. A lemez ugyanis könnyen szenvedhet olyan, szabad szemmel sok esetben nem is látható sérülést, ami megindíthatja később a korróziót. Ezzel pedig jelentősen csökken a cserepeslemez élettartama.

Általános tudnivalók

Az alábbiakban összegyűjtöttem a legfontosabb tudnivalókat abban az esetben, ha cserepeslemezt szeretnél vásárolni. 

Tárolási javaslatok a cserepeslemez esetén

A cserepeslemezt mindenekelőtt olyan fedett helyen kell tárolni, ahol védeni tudod az időjárási viszonyoktól. A tárolási idő gyári csomagolásban nem lehet több, mint egy hónap, amit a gyártási időtől kell számolni.

Amennyiben csak kint tudod tárolni (nincs faházad, garázs vagy fészer) abban az esetben figyelj rá, hogy a táblák közé ne kerüljön nedvesség, illetve érdemes néhány fokban megdönteni, hogy az eső távozhasson.  Inkább olvasd el amit a Gyár javasol…

Gyártói javaslat Cserpeslemez tárolásra

A horganyzott, Aluzinc és bevonattal rendelkező lemezek szállítására, tárolására és kezelésére vonatkozó általános feltételek.

„A szállításhoz használ jármű rakodóterének hossza meg kell, hogy feleljen a lemezek hosszának. Azoknál a lemezkötegeknél, melyeket nem rögzítenek közvetlenül a rakodótérben, vagy amelyek kilógnak a raktérből a korrózió elleni védőbevonat megkarcolódhat, felsérülhet. A horganyzott, Aluzinc és bevonattal rendelkező lemezeket mindig védeni kell bárminemű lecsapódó párától.
A lemezprofilok megtörésének elkerüléséhez a kézi kirakodást és esetleges berakodást megfelelő számú személynek kell végeznie, így pl. a 6 máteres lemez ívekhez 4-6 személyre van szükség. Az ívek földön vagy másokon való csúsztatása felsértheti a korrózió elleni védőbevonatot.
A maximális hosszt akár csak egy tételben is meghaladó lemezprofil megrendelésekre a garancia nem vonatkozik, ilyen esetekben a Gyártó, valamint az eladó nem vállal felelősséget a szállítás során keletkező meghibásodásokért.

A lemezeket nem szabad a gyári csomagolásban a gyártástól számított 3 hétnél tovább tárolni. Amennyiben ennél tovább kell őket raktározni, úgy ki kell bontani a csomagolást, le kell venni a védőfóliát (ha van) és a lemezeket vékony távtartókkal kell egymástól elválasztani. Ezzel megakadályozva a lemezek között keletkezett pára áztató hatását

A csomagban vagy tekercsekben 3 hétnél tovább tárolt lemezeket nem lehet szabadtéren vagy nedvességnek, változó környezeti hatásoknak kitett helyiségekben, illetve agresszív reakciót kiváltó anyagok közelében tárolni.
Az optimális tárolási hőmérséklet: 15–30°C. A csomagot vagy tekercset legalább 20 cm-rel a föld felett kell elhelyezni. A nem megfelelő tárolás következtében a vízpára kicsapódhat a lemezívek és tekercsek között és a korrózió elleni védőbevonat helyi felhevüléséhez vezethet.

A lemezek teljes raktározási ideje nem lehet hosszabb, mint a gyártástól számított 5 hónap.

Minden, a szerelés vagy további megmunkálás előtt észlelt hibát azonnal jelenteni kell a Gyártónak vagy Forgamlazóbak.

A Gyártó, forgalmazó nem vállal garanciális felelősséget, ha az Ügyfél olyan terméket munkál meg, vagy szerel fel, melyről korábban megállapította, hogy hibát tartalmaz.”

Hogyan mozgasd a cserepeslemezt úgy, hogy ne sérüljön meg?

A cserepeslemez levétele teherautóról kézzel:

először is ügyelj arra, hogy mindig a megfelelő számú embert kell biztosítani. Egy egyedi gyártású cserepeslemeznél, amit 6 méteres is lehet, legalább 3 embernek kell leadnia a teherautóról.

Cserepeslemez helyes mozgatása

 

A cserepeslemez kamionról, kisteher autóról történő kézi lepkoláskor ügyelni kell arra, hogy ne csak  a cserepeslemez takaró szélét emeljük meg, mert az emeléskor a megfogás vagy megemelés helyén eldeformálódhat. Így ék-alakban meghajolhat a cserepeslemez fedő széle.

Ez súlyos problémát okozhat a későbbiekben, ami ugyan szabad szemmel nem észrevehető a tető felületén, de ez a deformálódási hiba beázásra adhat okot. Mindig próbáljunk arra törekedni, hogy lehetőleg a cserepeslemez tábla ⅓-áig vagy ½-éig  nyúljunk alá, tenyérrel felfelé – és így próbáljuk meg a lemezt felemelni, majd leadni a kamionról, teherautóról.

Hogyan tudod megoldani a cserepeslemez felrakását házilag?

Ahogy írtuk a cserepeslemez felrakását jobb szakemberre bízni, elkerülve az esetleges sérüléseket, problémákat.

Amennyiben egyedül szeretnéd megoldani a cserepeslemez felszerelését a tetőre, és nem szeretnél túl hosszú cserepeslemez táblákkal dolgozni, akkor tudom neked ajánlani a modulos cserepeslemezeket, amiket egyszerűbb mozgatni.

Ezeket a lemezeket egy személy is könnyedén fel tudja vinni a tetőre, mert mindössze kettő cserépminta modulból áll, és bármilyen hosszú tetőfelületet le tudsz vele fedni, akár másodmagaddal is. Ezeket a moduláris cserpeslemezeket nagy szeretettel alkalmazzák sátor tetőkön, illet olyan tetőkön ahol sok a tetőáttörés, vápa, illetve “kutyaól.”

Azonban, ha nagyobb táblákat szeretnél felhelyezni, mindenképp több emberes munka. Ebben az esetben pedig, először is méretre kell vágni a táblákat. Gyors megoldást nyújtana például a köszörű, viszont a vágás nagyon nagy hővel jár, ami károsítja a lemez anyagát. Épp ezért a méretre vágáshoz valamilyen dekopírfűrészt vagy lemezollót javaslunk. Jóval lassabb megoldás ugyan – de biztonságosabb. A legjobb eszköz erre a célra egyébként a nibbelő, amivel gyorsan és hatékonyan el tudod vágni a lemezt.

35-ös modulhossznál az első lécet a szarufa alsó végéhez kell illeszteni. Viszont ezt követően az első lécnek ettől 25 centi távolságra kell lennie (a mérés lehet a léc tetjétől kezdeni, vagy  a léc aljától), majd a többinek 35-35 centire. 40-es modulhossznál ez a távolság 30, illetve 40-40 centiméter.

cseréplécek tavoltága cserepelemez felrakásnál

A lécezés után kell rögzíteni a páraáteresztő-vízálló fóliát, ellen lécezéssel. Ezeket speciális, ún. pozdorja csavarokkal vagy szegekkel lehet a szarufához rögzíteni.

Ezután jöhet a cserepeslemez felrakása. Figyelj rá oda, hogy a lemez vége 10 centire rálógjon az ereszcsatornára, a hajlítástól pedig 5 centire legyen a felfogatás. Csavarozást a hullámok völgyében kell végezni. A cserepeslemez felrakás lépésről-lépésre cikkeben itt olvashaszt bőbebben..

Mennyi a cserepeslemez ára?

A cserepeslemezek általában 1800-3800 forint közötti nettó négyzetméteráron kaphatóak. 1800 forint alatti termékekkel is találkozhatsz a piacon, viszont ezek jó eséllyel nagyon vékony vastagságúak (0,4 mm és ez alatti), aminek az élettartama maximum 5-8 év lehet.

A cserepeslemeznek tehát rengeteg előnyös tulajdonsága van, mindamellett, hogy barátságos ár-érték arányú termékről van szó. Nem hiába használják egyre több helyen – így például hazánkban is.

Tekintsd meg azokat, akik már felújították a tetőt – és cserepeslemezt választottak.

Oszd meg mással is, ha hasznosnak találtad!

9 ismérv amiből felismerheted a kókler tetőfedőket

Milyen cserepeslemezt keresel?

Trapézlemez

Moduláris cserepeslemez

Cserepeslemez

Ezt mondták rólunk

Takács Zsolt E.V.

” Szeretnék köszönetett mondani, a cserepeslemez kiválasztásában. Róbert, nagyon segítőkész volt és türelmes nem rámenős. Részletes tájékoztatást kaptam a technológiai kérdésekre.
A mai kialakult kínálat cserepeslemezben nagyon tág és sokrétű. Folyamatos segítséget kaptam, hogy ár érték arányban a legjobbat válasszam. Színben is sikerült megfelelőt kínálniuk, a színminta segített, de jobb lett volna 1:1 ben látni megrendelés elött. Reméljük jó választás volt a Zet Look Herkulit bevonatú moduláris cserepeslemez és sokáig védeni fogja a házunkat. 😃 Nagyon köszönöm! “

Horváth Edit (magánember)

“Kedves Róbert! Örülök, hogy kész a tető, nagyon flottul ment minden. A tető pedig egyszerűen gyönyörű lett!😃Nagyon tetszik!Köszönjük a munkátokat! Ha valaki az ismerőseink közül tetőcserén töri a fejét, csak ajánlani tudlak Titeket! Köszönünk mindent Szép napot!”

Joó József MG.E.V.

“Szakértelem, Ügyfélközpontúság és pontosság. Cserepeslemez termékeik minőségiek. Remek cég, csak ajánlani tudom.”

Szalai János

“Nagyon korrekt ügyintézés, az árú minősége kiváló. Csak ajánlani tudom mindenkinek!”

Legnépszerűbb választás

TetőreFel
Tetőfedés

Különböző tetőfedési szolgáltatásaink újépítésű és meglévő tetők megújulását biztosítják, időtálló védelmet nyújtva.

Tetőfedés cserepeslemezzel

A cserepeslemez a tartós és esztétikus választás, ideális új és meglévő tetők számára egyaránt.

Onduline tetőfelújítás cserepeslemezzel

Az Onduline megoldás a gyors és környezetkímélő tetőfelújítás záloga, kiváló hő- és hangszigeteléssel.

Palatető felújítás bontás nélkül

Bontás nélküli palatető felújításunkkal megőrizzük a tető eredeti stílusát modern védelemmel.

Trapézlemez tetőfedés

Trapézlemezünk ideális választás nagyobb ipari és kereskedelmi tetők esetében, kiemelkedő tartósságot kínálva.

Tető-oldalfal fedés szendvicspanellel

Szendvicspanelünkkel az oldalfalak és tető egyaránt hatékonyan szigetelhetők, modern megjelenéssel.

Ereszcsatorna szerelés

Ereszcsatorna szerelésünkkel biztosítjuk az esővíz hatékony elvezetését, megfelelő védelmet nyújtva az épület szerkezetének.

Kapcsolódó postok