Cserepeslemez felrakása lépésről-lépésre

Álltalános ajánlások cserepeslemez felrakáshoz.

 

Cserepeslemez szállítása

A kompakt, kistáblás 2 modulos cserepeslemezeket nem visszaváltható raklapokon szállítjuk.
A szállításukhoz nem szükséges speciális szállító jármű .Biztosítani kell
azonban, hogy az anyag szállítása közben ne sérüljön meg a csomag. A könnyű kétmodulos lemezek lehetővé teszik a nehezen megközelíthető helyszínére való szállítást is. (pl.: lépcsőházon keresztül), melyet egy személy is könnyen elvégezhet minden speciális eszköz használata nélkül.

Cserepeslemez tárolás

A Kompakt cserepeslemezeket száraz és jól szellőző raktárhelyiségekben kell tárolni. Hosszabb tárolás esetén a rakatot lejtős felületre kell helyezni , ami lehetővé teszi a lapok között felgyülemlő pára-nedvesség elpárolgását, vagy kifolyását.

Fontos – a lapok nedvesség miatt okozta felületkárosodásra a garancia nem vonatkozik és az ebből adódó reklamációkat nem ismerjük el.

Cserpeslemez vágása

Tilos a cserepeslemezek vágása olyan szerszámokkal, amelyek használata jelentős hőfejlődéssel (hirtelen hő-emelkedéssel) jár, így pl. sarokcsiszolóval. Ez a szerves és cink bevonat sérülésével járna, minek következtében megindul a korrózió, amit a   lemezfelületbe olvadó felhevült forgácsdarabok tovább gyorsítanak.

Megfelelő szerszám pl. a Nibbler vibrációs olló, vagy rövid hosszanti irányú vágásoknál az egyszerű lemezolló.

Megjegyzés – a garancia egyik feltétele a bevont lemez fedetlen vágott éleinek védelme lakkozással.

Cserepeslemez karbantartása

A szállítás, a szerelés vagy megmunkálás folyamán keletkezett esetleges bevonat sérüléseket megtisztítás és zsírtalanítás után a sérülés helyén megfelelő lakkal ki kell javítani . A vágott éleken, melyek nincsenek megfelelően lakkal lekezelve bekövetkezhet a bevonatrétegek felválása.
Ez egy természetes jelenség, és nem képezi az anyag reklamáció alapját. Ajánlott a tető évenkénti felülvizsgálata a szükséges karbantartási műveletek elvégzéséhez.

Nem szabad a lapokat a csomagolásból közvetlenül felfelé emelve kivenni mivel ez károsíthatja a bordázott bevonatát. A lap felemelése előtt, a lapot egy pár centiméterrel enyhén előre kell nyomni. E során különleges óvatossággal kell eljárni.

 A kompakt azaz  kistáblás   cserepeslemezek olyan tetőkön használhatók, amelyek lejtési szöge legalább 15°. Ha kisebb dőlésszögű tetösikra kellene felszerelni, fel kell venni a kapcsolatot a forgalamzó műszaki tanácsadójával, vagy kérje ki cserepeslemez fedésben járta kivitelezők véleményét.

 Ezekben  a kérdésekben a Tetőre fel csapat pontosan tud segítséget nyújtani.

Szerkezet előkészítése cserepeslemez felrakáshoz.

 

Indító profil, ereszszegő

A kompakt fém tetőcserepeket hagyományosan a lécek és az ellenlécek felhasználásával előkészített alapra kell felszerelni.
Az alap elkészítését a tetőfedés alapelveinek megfelelően kell elvégezni. Nagyon fontos nem megfeledkezni az eresz-tetőgerinc megfelelő szellőztetésének biztositásáról.
A kompakt cserepeslemezek összeszerelésekor az Univerzális Szellőztető Bádogos Elemet kell használni. Ez a termék az indítóprofil funkcióját is betölti.
A felszerelés elkezdése előtt ellenőrizni kell a tető átlóit. A tető lejtési szöge nem lehet kevesebb, mint 15 fok.

Az univerzális szellőztető bádogos elemet az elem alsó felén lévő szerelőfuraton keresztül kell rögzíteni. A csavarokat a felső felén lévő nagyobb vezetőfuraton keresztül kell bevezetni, ahogy az a mellékelt ábrán látható.

Univerzalis szellőzőelem, indító porfil elhejezése

 

 

Tetőlécek távolsága cserepeslemez szereléshez

A vállalkozónak minden erőfeszítést meg kell tennie a tetőlécek pontos  elhelyezésénél és a tető előkészítésénél a fém cserepeslemezek szereléséhez.
A lécek pontos elhelyezése kulcsfontosságú, és nagy hatással van a végső  eredményre.

A legfontosabb a fő lécek távolsága, amelynek 350 mm-nek kell lennie. Azonban az első cserépléc felső síkjától a második léc sor felső síkjáig  250 mm-nek kell lennie. (a jobb oldali felső képen) Ezek 30×50 mm cseréplécekhez vannak igazítva.


léctávolság cserepeslemez esetén

 

Cserepeslemez felszerelése

 

Az első cserepes lemez tábla felszerelése

Az első sor lemezt nagy gondossággal kell beállítani az eresz vonalra merőlegesen. Az első sornál kis hibának tűnő eltérés a merőlegestől a sokadik sornál már több centiméter is lehet.

A folyamatot az alábbi kép illusztrálja. Első lépésként a kistáblás lemezeket rögzítsük egymáshoz a tetőn, úgy hogy a segéd furatok egymáshoz csatlakozzanak. Miután felhelyezünk egy teljes sort, igazítsuk a cserepeslemez felső szélét a gerinc tetősík legszélső pontjához. Ez lesz a kiindulási pontunk, és ehhez álltjuk be az egész sort. Egy rögzítő csavarral fogassuk meg a legfelső táblát 1 db csavarral. Így már nem fog lecsúszni a tetőről a lemez, amíg beállítjuk a megfelelő vonalat.

A cserepeslemez belső felén az eresztől a gerinc irányába felmérünk a lemezen 3 m-t, majd megjelöljük egy toll segítségével ezt a méretet a lemez felületén. Majd a lemez alsó részétől, ahonnan az első méretet mértük, onnan a cserepes lemeztől merőlegesen felmérünk 4 m-t és megjelöljük a cseréplécen. A befejező lépésként, a két pontot összekötve 5 métert kell, hogy kapjunk. Ebben az estben a cserepeslemez a merőleges az ereszcsatorna vonalához.

cserepeslemez felrakása1

 

A szerelést az ereszcsatorna felől kezdjük, miután az alsó ereszszegély felkerült a helyére.

A legelső táblát vonalban rögzíteni kell az univerzális szellőztető bádogos elemhez, mely egyben az indítóprofil funkcióját is betölti.

Ez után Torx típusú csavarokkal rögzítjük a lemezt a lécekhez. Minden következő vonalban lévő lapot az előzővel (lejjebb lévő) a középső és a jobb oldali szerelő lyukakon keresztül összefűzünk, s csak ezután rögzítjük a lécekhez.

az első cserepeslemez tábla rögzítése

 

Mit jelent az Easy Link cserepeslemez tábláknál?

A speciális kivágás és a szélső borda kialakítása lehetővé teszi a lapok tökéletes illesztését úgy, hogy ne legyen látható a hosszanti toldás.

Annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a négy egymást átfedő lemez illesztési helyén a lemezek kidomborodása, az moduláris és acompact cserepeslemeznek az alsó függőleges mintában sarokkivágása van.

Ez lehetővé teszi, hogy ne találkozzon négy lemez egymáson az illesztési ponton, és biztosítja, hogy a fedési felület egy síkban fusson. Ezen kívül a szélső bordázatok speciálisan kialakított profilja lehetővé teszik a lemezek tökéletes illesztését egymáshoz úgy, hogy ne legyen látható a toldás vonala.

cserepeslemez bevágás a jobb illeszkedés érdekében (easy link)

 

Cserpeslemez táblák szerelési sorrendje

 

A kompakt cserepes lemezeket az eresztől a gerinc felé kell felszerelni. A kompakt fém cserepeslemezek szabályos összeszerelési sorrendje a jobbról balra történő szerelés. A kompakt fém cserepeslemezek :
STIGMA® 2.0, BAVARIA Roof® 2.0 és GAMMA® 2.0 esetében balról jobbra történő szerelés is lehetséges.
Az első vonalban lévő lapot rögzíteni kell az univerzális szellőztető bádogos elemhez, mely egyben az indítóprofil funkcióját is tölti be.

Ez után Torx csavarokkal rögzítjük a lemezt a lécekhez. Minden következő vonalban lévő táblát az előzővel (lejjebb lévő) a középső és a jobb oldali szerelő lyukakon keresztül összefűzünk és csak ezt követően rögzítjük a lécekhez.

cserepeslemez szerelési sorendje

 

Cserepeslemez csavarozása, rögzítése

A oldalirányú szél lökésszerű hatás a nem csak a cserepeslemez tetőkre van nagy veszéllyel, hanem minden olyan tetőre ami nincs megfelelő módon lerögzítve. Ezért nagyon fontos, hogy a tetőlemezeket a megfelelő módon a megfelelő sorrendben rögzítsük a tető lécekhez.

Fontos, hogy az ereszfelöl a lemezeket minden sorban meg kell csavarozni, 4,8×35 mm EPDM önmetsző csavarral, illetve az épület szélén elhelyezett cserepeslemezek szélső cserépminta völgyét egészen a gerincig.

A kistáblás cserepes lemezek pontos egymáshoz illeszkedést, segítik az előre meghatározott furatok. Ezek a lyukak rögzítését 4,8×20 mm EPDM Torx fejű csavarokkal tudjuk egymáshoz fogatni.

cserepeslemez csavarozása

 

Cserepeslemez szegők beépítése

 

Cserepeslemez vágása vápaszegélynél

A lemezek vápaszegélyhez való bevágását a vápa vonalában kell elvégezni, ami biztosítani fogja az esztétikai megjelenést.
Vápaszegély tömítésként az expanziós tömítés használatát javasoljuk a lemezek bordázatának magasságáig.

Tilos a cserepes lemezek vágása olyan szerszámokkal, amelyek használata jelentős hőfejlődéssel (hirtelen hő-emelkedéssel) jár, így pl. sarokcsiszolóval. Ez a szerves és cink bevonat sérülésével járna, minek következtében megindul a korrózió, amit a   lemezfelületbe olvadó felhevült forgácsdarabok tovább gyorsítanak.

Megfelelő szerszám pl. a Nibbler vibrációs olló, vagy rövid hosszanti irányú vágásoknál az egyszerű lemezolló.

Cserepeslemez vágása

 

 

Gerincelem felszerelése cserepeslemez tetőre

A gerincelemet rövid 4,8 x 20 mm csavarokkal rögzítjük „fűző” minden második hullám tetején, előzetesen gerinc szellőző szalagot használva.

cserepeslemez tető helyes kiszellőztetése
gerincszellőző szalag

 

 

Oromdeszka szegély felszerelése cserepeslemez tetőre

Mivel a tetőfedés szélén gyakran erős szelekkel kell szembenéznünk,
ne felejtsük el, hogy az oromdeszka szegélyt megfelelően erősen kell rögzíteni.

Ebben az esetben a OROMDESZKA SZEGÉLY II-t használjuk. Először az oromdeszka szegély alsó részét rögzítjük a lécekhez. Ezt az elemet
állóférc segítségével kell szerelni mind a tetősík oldaláról, mind a külső oldalról. A tetőfedés elkezdése előtt a bádogos elem alsó síkjára ráragasztjuk a 3 cm-ig táguló expanziós tömítést (a lemez bordázat magasságának megfelelően)

Az oromdeszka szegély külső eleméhez bádogos csavarokat kell használni. Amennyiben szükséges az oromdeszka szegélyek toldása ,úgy 15-30 mm átfedést kell alkalmazni.
A szélső lemezeknél, amelyek átfedésben vannak a oromdeszka
szegély alsó részével a szerelő furatokat csavarokkal tudjuk letömíteni.

 


cserepeslemez oromszegő beépítés II.

 

Falszegély felszerelése cserepeslmez esetén

A rögzités előtt helyezzük a szegélyt a tető széléhez a jó illeszkedés elérése céljából, figyelembe véve a fal típusát és a tetősík szögét. Ebben az esetben a FALSZEGÉLY II-t használjuk.

A levágott és meghajlított szegélyt lapos állóférccel rögzítjük a lécekhez. Különös figyelmet kell fordítani arra, hogy a szegély teljes
hosszában hozzáérjen a falhoz. Ha a falszegélyeket toldani kell , akkor 50
mm átfedést kell alkalmazni. Azonban az átfedést meg kell növelni, ha a tető
szöge 25º alatt van. Az oromdeszka szegély szereléshez hasonlóan a szélső lemezeken, amelyek átfedik a szegélyt, a szerelő lyukakat csavarokkal kell lezárni.

A falhoz való csatlakozást le kell tömíteni Tetőfedő Szilikonnal.

falszegély beépítése
falszegély beépítése1

Oszd meg mással is, ha hasznosnak találtad!

9 ismérv amiből felismerheted a kókler tetőfedőket

Milyen cserepeslemezt keresel?

Trapézlemez

Moduláris cserepeslemez

Cserepeslemez

Ezt mondták rólunk

Takács Zsolt E.V.

” Szeretnék köszönetett mondani, a cserepeslemez kiválasztásában. Róbert, nagyon segítőkész volt és türelmes nem rámenős. Részletes tájékoztatást kaptam a technológiai kérdésekre.
A mai kialakult kínálat cserepeslemezben nagyon tág és sokrétű. Folyamatos segítséget kaptam, hogy ár érték arányban a legjobbat válasszam. Színben is sikerült megfelelőt kínálniuk, a színminta segített, de jobb lett volna 1:1 ben látni megrendelés elött. Reméljük jó választás volt a Zet Look Herkulit bevonatú moduláris cserepeslemez és sokáig védeni fogja a házunkat. 😃 Nagyon köszönöm! “

Horváth Edit (magánember)

“Kedves Róbert! Örülök, hogy kész a tető, nagyon flottul ment minden. A tető pedig egyszerűen gyönyörű lett!😃Nagyon tetszik!Köszönjük a munkátokat! Ha valaki az ismerőseink közül tetőcserén töri a fejét, csak ajánlani tudlak Titeket! Köszönünk mindent Szép napot!”

Joó József MG.E.V.

“Szakértelem, Ügyfélközpontúság és pontosság. Cserepeslemez termékeik minőségiek. Remek cég, csak ajánlani tudom.”

Szalai János

“Nagyon korrekt ügyintézés, az árú minősége kiváló. Csak ajánlani tudom mindenkinek!”

Legnépszerűbb választás

TetőreFel
Tetőfedés

Különböző tetőfedési szolgáltatásaink újépítésű és meglévő tetők megújulását biztosítják, időtálló védelmet nyújtva.

Tetőfedés cserepeslemezzel

A cserepeslemez a tartós és esztétikus választás, ideális új és meglévő tetők számára egyaránt.

Onduline tetőfelújítás cserepeslemezzel

Az Onduline megoldás a gyors és környezetkímélő tetőfelújítás záloga, kiváló hő- és hangszigeteléssel.

Palatető felújítás bontás nélkül

Bontás nélküli palatető felújításunkkal megőrizzük a tető eredeti stílusát modern védelemmel.

Trapézlemez tetőfedés

Trapézlemezünk ideális választás nagyobb ipari és kereskedelmi tetők esetében, kiemelkedő tartósságot kínálva.

Tető-oldalfal fedés szendvicspanellel

Szendvicspanelünkkel az oldalfalak és tető egyaránt hatékonyan szigetelhetők, modern megjelenéssel.

Ereszcsatorna szerelés

Ereszcsatorna szerelésünkkel biztosítjuk az esővíz hatékony elvezetését, megfelelő védelmet nyújtva az épület szerkezetének.

Kapcsolódó postok