Tető szigetelés házilag

A tető szigetelése házilag

A tetőtér megfelelő szigetelésével rengeteg pénzt takaríthatsz meg, hiszen a statisztikák alapján a hő mintegy 20-30%-a(!) a tetőn keresztül távozik. Nem is beszélve arról, hogy a megfelelő szigeteléssel elejét veheted az olyan problémáknak is, mint a penészedés.

Ökölszabályként elmondhatjuk, hogy ha most tervezel tetőcserét, akkor érdemes várni, és szakemberekre bízni a tető szigetelését is. Ezt például mi, a Tetőrefel csapata is elvégezzük a tetőfelújítás során.

Azonban, ha még néhány évig biztosan nem újítod fel a tetődet, akkor mindenképp érdemes házilag (vagy szakember segítségével) szigetelni, hiszen rengeteg plusz pénz marad a zsebedben. (Ebből később biztosan futja majd a tetőcserére is  happy face - Clip Art Library

Ha házilag akasz szigetelni, akkor az első, és legfontosabb kérdés:

A tető szigetelés sok kérdeést vet fel.

Milyen típusú tetőt szeretnél szigetelni?

Ebből a szempontból többféle forgatókönyv is lehetséges: ha a tetőtér kihasználatlan, vagy csak tárolásra használod, akkor elég az is, ha csupán a padlásfödémet szigeteled.

A padlásfödém szigetelése

Ha nem használod a padlást, akkor is célszerű olyan szigetelőanyagot választani, ami lépésálló, hiszen biztosan meg kell közelítened a kéményt, vagy fel kell menned a dolgaidért. Ehhez célszerű egy lépésálló XPS-t használni.

Ügyelj arra, hogy a szigetelés vastagsága 20-30 centiméter legyen. Ezenkívül, a párásodás elkerülése érdekében, érdemes alulra párazáró, felülre pedig páraáteresztő fóliát feszítened.

Ha kőzet-, vagy üveggyapotot szeretnél használni, akkor is gondoskodnod kell arról, hogy a padlás jól járható legyen. Ebben az esetben érdemes OSB-lapokkal lefedni a szigetelést.

Viszont oda kell figyelni arra is, hogy a padlástérben rekedt pára szabadon távozhasson – hiszen ott ugyanúgy gondokat okozhat. Épp ezért érdemes valamilyen egyszerűbb szellőztető-rendszert kialakítani.

A porhó utat talál a cserepek között a padlástábe, ha nem tesztek tetőfóliát a cserepek, cserepeslemez alá.
A porhó utat talál a cserepek között a padlástábe, ha nem tesztek tetőfóliát a cserepek, cserepeslemez alá.

 

Magastető szigetelése

Ha a padlásteret lakótérnek is szeretnéd használni, akkor a magastetőt kell szigetelni. Azonban itt egy picit bonyolulódik a helyzet, hiszen több, különböző módozat közül is választhatsz.

Az egyik ilyen a szarufák feletti hőszigetelés.

Szarufák feletti hőszigetelés

Ebben az esetben a szigetelőanyag kívülről kerül a szarufákra, és tetőfelújítás alatt kerül rá sor; épp ezért a legtöbbször szakemberek végzik el.

Amennyiben házilag készítenéd el, úgy a szigetelést a faszerkezetre, a szigetelőfóliát pedig a kettő közé kell helyezni. Ebben az esetben érdemes ügyelned arra, hogy a nedvesség távozni tudjon.

Ha például kátránypapír van a cserép alatt, akkor kell, hogy legyen egy szellőzőréteg, így elkerülheted, hogy később penészfoltok alakuljanak ki a hőhidak körül, és a sarkokban.

Arra szintén érdemes figyelni, hogy olyan szigetelőt válassz, ami elbírja a nagyobb hó súlyát. Azonban, mivel ezt az esetek 99%-ban szakemberek végzik el, ugorjunk is tovább a szarufák közötti hőszigetelésre, ami már házon belül is megoldható.

Az egyik ilyen a szarufák feletti hőszigetelés.

Tetőfólia mindig a szarufa és az ellenléc közé kerül, megfeszített állapotába.
Tetőfólia mindig a szarufa és az ellenléc közé kerül, megfeszített állapotába.

 

Szarufák közötti hőszigetelés

Ahogyan a nevéből is jól látszik, itt a szarufák közé kerül a hőszigetelés. Ez házilag könnyebben kivitelezhető, viszont érdemes akkor megejteni, ha biztos vagy benne, hogy a tetőt nem fogod felújítani az elkövetkezendő pár évben (hiszen ebben az esetben fölösleges).

Szigetelőanyagként leggyakrabban kőzet-, vagy üveggyapotot használnak, azonban egyre inkább kezd elterjedni a cellulóz szigetelés is.

A legjobb módszer, ha leméred a szarufák közötti távolságot, és oldalanként plusz 1-1 centimétert ráhagysz az anyagra. A gyapotot pedig egy élesebb pengével (sniccerrel), és egy deszka segítségével is méretre vághatod – semmilyen speciális eszköz nem szükséges hozzá.

Miután a szigeteléssel kitöltötted a szarufák közötti hézagokat, következhet a párafogó fólia felrakása, amihez jó, ha áthívsz néhány barátot is, ugyanis a fóliát légmentesen kell felhelyezni.

Amire érdemes külön figyelni, hogy a szigetelések közötti szarufák hőhidat képezhetnek, ahol kiszökik a meleg – ugyanis a fa rosszabb hőszigetelő képességgel rendelkezik. Ezt például úgy veheted észre, hogy télen, a tetőn lévő hó gyorsabban kezd el olvadni a szarufáknál.

Ilyenkor gondoskodni kell a szarufák alatti hőszigetelésről is.

Egy felújításra szoruló ház tökéltetes tetőfóliázása, cserepeslemez alá.
Egy felújításra szoruló ház tökéltetes tetőfóliázása, cserepeslemez alá.

 

Szarufák alatti hőszigetelés

A szarufák alatti hőszigetelés legnagyobb hátránya, hogy értékes területet veszítesz vele a lakótérből.

Azonban egy kis odafigyeléssel ez a terület minimálisra csökkenthető. Érdemes ugyanis olyan hőszigetelőt választani, ami maximum 0,037-es lambdaértékű – de az sem baj, ha kisebb. Ezzel már megfelelő szigetelést biztosíthatsz ahhoz, hogy elkerüld a hőhídakat.

Persze ahhoz, hogy mindezt kivitelezni tudd, ki kell találnod, hogy milyen anyagot használj a szigeteléshez. Ehhez segítségképp összegyűjtöttük egy csokorba a különböző anyagokat, felsorakoztatva azok előnyeit, és hátrányait.

Milyen szigetelőanyagot válasszak a tetőhöz?

Szigetelőanyagok szempontjából 5 fő csoportot különböztethetünk meg:

 • Újrahasznosított anyagokból készült szigetelés (cellulóz)
 • Poliuretán hab (PUR hab)
 • Ásványgyapotok (például az üveg-, vagy kőzetgyapot)
 • Növényből készült szigetelő (például kendergyapot, farost)
 • Polisztirol szigetelőanyagok (expandált polisztirol hablemez (EPS), extrudált polisztirol hablemez (XPS), valamint grafitos EPS)

Ezenkívül léteznek még egyéb technológiák és anyagok, most azonban a legnépszerűbbeket vesszük górcső alá.

Cellulóz szigetelés

Előnyei:

 • A kőzetgyapotnál is jobb hőszigetelő képességgel rendelkezik
 • Sótartalma távol tartja a rágcsálókat
 • Természetes anyagból (újrahasznosított papírból) készül
 • Környezetkímélő
 • Az adalékanyagoknak köszönhetően nem éghető
 • Hézagmentesen szigetel

Hátrányai:

 • Magas árfekvésű
 • Párazáró, nagy vízfelvétellel rendelkezik

Mikor érdemes a cellulózt választani? 

Újrahasznosított papírból, és adalékanyagokból készül, így nem irritál, ráadásul a hézagok közé, cső segítségével könnyen befújható anyag. Az adalékanyagok között só is található, ami távol tartja a rágcsálókat. Szintén a hozzáadott anyagoknak köszönhetően a cellulóz nem gyúlékony, azonban izzik.

Leginkább a födémek és tetők szigetelésére használják.

cellulóz szigetelés szarufaközött

Utólagos purhab szigetelés

Előnyei

 • Hézagmentes szigetelő
 • Hő-, hang-, és vízszigetelő
 • Páraáteresztő-képességgel rendelkezik, így elkerülhetőek a hőhidak
 • Használatával nincs penészedés
 • Télen fűt, nyáron hűt
 • Egészségre ártalmatlan
 • Nagyon erős tapadó képességgel rendelkezik
 • Nem költüznek bele a rágcsálók (Zárt cellás hab)

Hátrányai

 • Minimális zsugorodása van
 • Nem UV-álló

Mikor éri meg az utólagos purhab szigetelés?

Az utólagos purhab szigetelést kivitelezőként mi is használjuk, mégpedig azért, mert gyorsan szárad, szagtalan és jó hő-, valamint vízszigetelő képességgel rendelkezik. Mindezek mellett mérsékelten éghető, ami további plusz pont. Több információért keresd fel oldalunkat…

Legnagyobb hátrányaként az UV-, és hőérzékenységet tudnám felsorolni, az előbbi azonban némi felületkezeléssel megoldható. A másik hátrány, hogy sok esetben nagyobb előkészületet igényel, hiszen a poros, nedves, olajos felületen nem tapad meg.

Az üveggyapot előnyei és hátrányai

Pro:

 • Tűzálló
 • Alaktartó
 • Kevesebb por képződik a felhelyezése, kicsomagolása közben
 • Olcsó

Kontra:

 • Nem igazán környezetbarát megoldás
 • Páraérzékeny
 • Nem lépésálló

Mikor válaszd az üveggyapot szigetelést?

Az üveggyapot talán az egyik legismertebb és leginkább alkalmazott szigetelő – amit a kedvező árfekvésének köszönhet.

Nem éghető, ezért gyakran használják könnyűszerkezetes házak szigeteléséhez. Ezenkívül a magastetőket és a padlástereket, a födémeketés a belső válaszfalakat is előszeretettel szigetelik vele.

Nagyobb a súlya, így nehezebben mozgatható, és a felrakásához mindenképpen védőfelszerelés szükséges. Belélegezve irritatív hatású, ha pedig a bőrre kerül, akkor napokig vakarózik utána az ember, a bőrbe hatoló miniatűr üvegszálak miatt.

A kőzetgyapot előnyei és hátrányai

Előnyei:

 • Nem éghető
 • Víztaszító
 • Lég-, és páraáteresztő
 • A hőszigetelés mellett jó hangszigetelő is

Hátrányai:

 • Az ára magasabb az üveggyapoténál
 • Nem igazán tartja meg az alakját, szemben az üveggyapottal

Mikor érdemes kőzetgyapotot választani?

Az üveggyapothoz hasonlóan a kőzetgyapotot is gyakran alkalmazzák belső válaszfalak, homlokzatok, padlásterek, födémek, álmennyezetek szigetelésére. Valamivel drágább megoldás, mint az üveggyapot, azonban jobb páraáteresztő-képességgel is rendelkezik, nem éghető, és rendkívül időtálló.

Azonban ügyelni kell arra, hogy ne érje közvetlenül nedvesség, mivel ezzel elveszíti a hőszigetelő jellegét.

Felrakásához szintén szükséges védőfelszerelés, mert irritatív hatású, belélegzése pedig kellemetlen köhögéssel jár.

Mikor, és hol használj polisztirol szigetelést?

A fehér színű EPS-t a homlokzatok szigetelésére, míg a színes XPS-t a lapostetőkhöz, lábazatokhoz, padlásfödémekhez, padlásterekhez használnak. Könnyen méretre szabható, megtartja az alakját, és jó matekozással minimális lehet az anyagveszteség is – ennél fogva jó ár-érték aránnyal bír.

Érdemes figyelni arra, hogy ha lakótérként szeretnéd használni a padlásteret, akkor ne hagyományos, hanem lépésálló XPS-t válassz, így nem kell külön az OSB lapokkal bajlódni.

Összegzés

Általánosságban elmondható, hogy a gyapotok jobb hangszigeteléssel rendelkeznek, és jobb páraáteresztő-képességgel is – ez főleg a kőzetgyapotra igaz. Azonban a polisztirol mellett szól, hogy sokkal gazdaságosabb – így érdemes mérlegelni a költségek tekintetében.

Amennyiben a teljes tetőszerkezetet szeretnéd felújítani, és a szigeteléssel sem akarsz bajlódni, akkor keress meg minket, és kérj árajánlatot. Minden kérdésedre szívesen válaszolunk!

.

Oszd meg mással is, ha hasznosnak találtad!

9 ismérv amiből felismerheted a kókler tetőfedőket

Milyen cserepeslemezt keresel?

Trapézlemez

Moduláris cserepeslemez

Cserepeslemez

Ezt mondták rólunk

Takács Zsolt E.V.

” Szeretnék köszönetett mondani, a cserepeslemez kiválasztásában. Róbert, nagyon segítőkész volt és türelmes nem rámenős. Részletes tájékoztatást kaptam a technológiai kérdésekre.
A mai kialakult kínálat cserepeslemezben nagyon tág és sokrétű. Folyamatos segítséget kaptam, hogy ár érték arányban a legjobbat válasszam. Színben is sikerült megfelelőt kínálniuk, a színminta segített, de jobb lett volna 1:1 ben látni megrendelés elött. Reméljük jó választás volt a Zet Look Herkulit bevonatú moduláris cserepeslemez és sokáig védeni fogja a házunkat. 😃 Nagyon köszönöm! “

Horváth Edit (magánember)

“Kedves Róbert! Örülök, hogy kész a tető, nagyon flottul ment minden. A tető pedig egyszerűen gyönyörű lett!😃Nagyon tetszik!Köszönjük a munkátokat! Ha valaki az ismerőseink közül tetőcserén töri a fejét, csak ajánlani tudlak Titeket! Köszönünk mindent Szép napot!”

Joó József MG.E.V.

“Szakértelem, Ügyfélközpontúság és pontosság. Cserepeslemez termékeik minőségiek. Remek cég, csak ajánlani tudom.”

Szalai János

“Nagyon korrekt ügyintézés, az árú minősége kiváló. Csak ajánlani tudom mindenkinek!”

Legnépszerűbb választás

TetőreFel
Tetőfedés

Különböző tetőfedési szolgáltatásaink újépítésű és meglévő tetők megújulását biztosítják, időtálló védelmet nyújtva.

Tetőfedés cserepeslemezzel

A cserepeslemez a tartós és esztétikus választás, ideális új és meglévő tetők számára egyaránt.

Onduline tetőfelújítás cserepeslemezzel

Az Onduline megoldás a gyors és környezetkímélő tetőfelújítás záloga, kiváló hő- és hangszigeteléssel.

Palatető felújítás bontás nélkül

Bontás nélküli palatető felújításunkkal megőrizzük a tető eredeti stílusát modern védelemmel.

Trapézlemez tetőfedés

Trapézlemezünk ideális választás nagyobb ipari és kereskedelmi tetők esetében, kiemelkedő tartósságot kínálva.

Tető-oldalfal fedés szendvicspanellel

Szendvicspanelünkkel az oldalfalak és tető egyaránt hatékonyan szigetelhetők, modern megjelenéssel.

Ereszcsatorna szerelés

Ereszcsatorna szerelésünkkel biztosítjuk az esővíz hatékony elvezetését, megfelelő védelmet nyújtva az épület szerkezetének.

Kapcsolódó postok