Milyen tetőfedő anyagot érdemes választani?

A házunk esztétikáját számtalan dolog határozza meg: a külső vakolás, az hogy mennyire tartjuk rendben az udvart vagy épp milyen állapotban van a tetőnk. Az előző posztban részletesen írtunk arról, hogy miképp tudod kijavítani a kisebb-nagyobb hibákat, most azonban a praktikum mellett szeretnénk megközelíteni a tető-kérdést az esztétika oldaláról is.

Egyrészt ez persze nehéz téma: nem lehet általános okosságokat mondani, hiszen valakinek ez tetszik, valakinek az. Épp ezért a cikk inkább iránymutató, aminek segítségével le tudod szűkíteni a favoritok listáját – és sokkal könnyebb lesz a választás.

Kezdjük talán a legegyszerűbb, de szinte mindenkit foglalkoztató kérdéssel.

Milyen legyen a tető színe?

A színt alapvetően befolyásolja az, hogy milyen típusú a házunk, milyen színű az ereszcsatorna, a külső vakolat, illetve hogy milyen hatást szeretnénk elérni.

Klasszikus, hagyományos tető színek

Klasszikus tető színek a piros, a bordó, és ezek különböző árnyalatai; jól passzolnak például a fehér, bézs, és egyéb, világosabb színű vakolatokhoz. További előnyük, hogy szinte bármilyen színű ereszcsatornát választhatunk hozzájuk, az összhatás minden esetben szuper lesz.

Mediterrán tetők

A mediterrán tetők jellemzően hullámos profilú cserepekből állnak. A piros és a barna akár váltakozva is megjelenik – ez kölcsönzi a tipikus, mediterrán hatást. Főként lapostetőknél alkalmazzák – ez ugyanis a mediterrán jellemző tető stílusa.

Modern hatást keltő árnyalatok

A modern tetők borítása leginkább homogén felületű, minimalista dizájnú – nem igazán jellemzőek a különböző ívek és formák sem a cserepeken, sem a cserepes lemezeken.

Leginkább fekete, szürke színű fedést használnak, a modern épületeknél pedig a lapostetők épp úgy előfordulnak, mint a nyereg-, illetve félnyeregtetők.

A tető színe mellett egyébként érdemes szót ejteni a fedőanyagok formájáról is, hiszen többféle, különböző típus közül választhatsz.

A tetőfedő anyagok formája

A hagyományos téglalap alakú és hódfarkú cserepek mellett találkozhatsz rombusz, sarkított négyzet, hármas pikkely és ún. structura formájú tetőfedő anyagokkal is. Hogy milyen formájú legyen a tetőfedő, azt nagyban befolyásolja a ház jellege, stílusa, valamint a tető hajlásszöge is.

Mekkora a tető hajlásszöge?

A tető stílusa alapján meg lehet határozni a hajlásszöget is, ami szintén fontos szempont a tetőfedő anyag kiválasztása során. Minden anyagnak van egy ideális szöge, ahol a legbiztonságosabb, és amihez a legjobban passzol.

Nézzük is meg, hogyan osztályozzuk a tetőket hajlásszög szerint:

 • Az alacsony hajlású tetők maximum 5°-os hajlásszöggel rendelkeznek.
 • A kis hajlású tetőknek 5-16° közötti hajlásszögük van (jellemzően mediterrán jellegű tetők).
 • A közepes hajlásszögű tetők jellemzője, hogy 16-45° között vannak (pl. sátortető)
 • A magas hajlásszögű tetők pedig jellemzően 45° felettiek (pl. Manzárdtető).

A 16°-os hajlásszögnél nagyobb tetőket egyébként magastetőknek hívjuk.

Kerámia cserepet, cserepeslemezt vagy esetleg valami más válasszak?

Ez nagyban függ az otthonod stílusától, és a várható büdzsétől is. Van egyébként, aki szereti a régi kerámia cserepeket, és nem hajlandó váltani, azonban van, aki pedig kifejezetten újszerű megoldásokat keres – például cserepeslemezt.

Ha szigorúan esztétikai oldalról közelítjük meg, akkor minél kisebb a tető hajlásszöge, annál inkább a mediterrán stílus dominál(hat), és minél nagyobb, annál hagyományosabb lehet a megvalósítás.

A palatetőt semmiképp nem ajánljuk – a pala ugyanis rákkeltő hatással rendelkezik (épp ezért mi is rengeteg palatetőt cserélünk le). De milyen megoldások várnak a pala után keletkezett űrben?

Választhatunk hagyományos és modern megoldásokat is:

Kerámia cserépelőnyök: ellenáll az elemeknek, környezetkímélő, akár szakember nélkül is felhelyezhető; hátrányok: könnyen törik, nagy nedvszívó-képességgel rendelkezik

Bitumen zsindelyelőnyök: olcsó, széles termékválaszték, jó ellenállóképesség; hátrányok: könnyen beázhat a tető, nem túl időtálló

Anyag és beton cserép előnyök: hosszú élettartam, jó ellenálló képesség; hátrányok: drága, a felrakásához mindenképp szakember szükséges

Fémlemez előnyök: nagyon tartós, akár egy egészen életen át kitart, ellenálló, nem gyúlékony; hátrányok: viszonylag drága

Fazsindely előnyök: hagyományos, nagyon esztétikus, olcsó; hátrányok: gyúlékony, nem időtálló

Nád-, és zsúpfedés előnyök: nagyon szép, esztétikus megjelenés, jó szigetelés, közepes árfekvés; hátrányok: mindenképpen szakember szükséges a kialakításához, hiszen egyébként gyúlékony, és könnyen tönkremehet

Cserepeslemezek előnyök: gyorsan szerelhető, gazdaságos, esztétikus; hátrányok: ha rossz a szigetelés, hangos lehet

Trapézlemezek előnyök: gyorsan szerelhető, gazdaságos; hátrányok: van, akinek nem esztétikus, illetve ha rossz a szigetelés, hangos lehet

Előkorcolt tetőlemezek előnyök: modern hatás, esztétikus megjelenés, gazdaságos; hátrányok: hangos lehet – nem szakavatott kezekben

Milyen a háztető típusa?

Talán az egyik legfontosabb kérdés, hiszen nagyban befolyásolja azt, hogy egyáltalán milyen szortiment közül választhatunk. Nagyon sok, különféle tetőtípus létezik, azonban mi csak a hazánkban legelterjedtebb fajtákat soroljuk most fel, amelyekkel a munkánk során mi is találkozunk.

 • Sátortető
 • Nyeregtető
 • Félnyeregtető
 • Kontyolt tető
 • Manzárdtető
 • Összetett tetőszerkezet

Ezeken kívül létezik még: csonka kontytető, oromzatos kontytető, toronytető, kúptető, kereszttető, Shed-tető, és bazilikális tető is – mi azonban most csak a legnépszerűbb formákat vesszük górcső alá.

Sátortető

Hajlásszög: 5-16°, 16-45°

Magyarországon a 60-as években rengeteg Kádár-kocka épült. Ezek a legtöbbször négyzet alakú alaprajzzal rendelkező, általában 100-120 négyzetméteres épületek, amelyek sátortetővel rendelkeznek.

Mind a mai napig rengeteg ilyen otthon található – és szerencsére ehhez a tetőtípushoz szinte bármilyen cserép, vagy cserepeslemez jól passzol. Itt tehát arra kell odafigyelni, hogy az összhatás jó legyen. Leggyakrabban piros és bordó színű tetőt választanak, de előfordulhatnak merészebb mediterrán és modern színvilágok is.

Jellemző építészeti stílusok, illetve tetőfedő anyagok:

 • mediterrán > agyag és beton cserép, kerámia cserép
 • hagyományos (Kádár-kocka) > kerámia cserép, cserepeslemez, bitumen zsindely
 • amerikai stílusú, lapostetős ház > bitumen zsindely, cserepeslemez

Nyeregtető

Hajlásszög: 16-45°

A nyeregtetők szintén elterjedtek hazánkban: ebben az esetben a két oldal a tetőgerincnél fut össze, és nincs oromzat – egyfajta háromszög alakot zárnak be. Fajlagosan kisebb költséggel kivitelezhető, mint a sátortetős változat.

A modern hatás érdekében választhatsz szürke cserepeslemezt, ami nagyon jól illik a nyeregtető modern dizájnjához.

Jellemző építészeti stílusok, illetve tetőfedő anyagok: 

 • 2000-es évek után épült, modern épületek, nyaralók > cserepeslemez, fémtető, előkorcolt tetőlemez, szendvicspanel

Félnyeregtető

Hajlásszög: 16-45°

Félnyeregtetőt gyakran alkalmaznak az újabb lakóépületek, sorházak kivitelezése esetén. Erre a tetőtípusra szintén gyakran választanak modern, homogén jellegű cserepes lemezeket, sötétebb árnyalatokban. Persze ebben az esetben is lehet kísérletezni a színekkel és a formákkal.

Jellemző építészeti stílusok, illetve tetőfedő anyagok: 

 • 2000-es évek után épült, modernebb épületek, nyaralók > cserepeslemez, előkorcolt tetőlemez, ritkábban trapézlemez, szendvicspanel, nyaralók esetében terméspala

Kontyolt tető (vagy kontytető)

Hajlásszög: 16-45°

A kontytető némileg hasonlít a sátortetőhöz, azonban az élek nem találkoznak középen, egy közös pontban, hanem a gerincél metszik egymást. Hagyományos-, és modern stílusú otthonok esetében egyaránt alkalmazzák. A sztenderd (piros, bordó) színek mellett gyakran találkozni zöld, halványszürke színű tetőfedő anyagokkal is.

Jellemző építészeti stílusok, illetve tetőfedő anyagok: 

 • Klasszikus, és modern házak, nyaralók

Manzárdtető

Hajlásszög: 16-45°, illetve 45° felett

A Manzárdtető klasszikus, régebbi típusú szerkezet, tetőterek beépítése céljából alkalmazták. Manapság már kevésbé elterjedt, de van, aki kifejezetten az ilyen típusú tetőt kedveli.

Jellemző építészeti stílusok, illetve tetőfedő anyagok: 

 • Régebbi típusú lakóépületek, kúriák, kastélyok > fazsindely, pala

Összetett tetőszerkezet

Hajlásszög: jellemzően 16-45°

Természetesen egy tető nem csak egy típusú lehet – az alaprajz miatt gyakran különböző tetőtípusokat kombinálnak. Gyakori például a nyereg-, és a kontytető párosítása, illetve a sátor-, és kontytető kombináció is.

Jellemző építészeti stílusok, illetve tetőfedő anyagok: 

 • Hagyományos-, és amerikai stílusú lakóépületek > kerámia cserép, cserepeslemez, bitumen zsindely

Milyen a háztető típusa?

Persze nem csak az esztétikumra kell odafigyelni, hanem a gazdaságosságra is – vagyis arra, hogy a tetőfedő anyag minél hosszabb ideig szolgáljon. Olyan termékeket érdemes választani, amelyekre hosszabb, 10-20 éves gyártói garanciát adnak.

Ezenkívül persze az ár-érték arány, és a büdzsé is fontos szempont – leginkább ugyanis ez fogja meghatározni a kereteket.

Figyelembe kell venni azt is, hogy a ház hol helyezkedik el – teljesen más fedést igényel ugyanis egy magasabban fekvő, alpesi éghajlatú otthon, mint egy tóparti, mediterrán jellegű épület.

Amint láthatod, egyáltalán nincs egyszerű dolga annak, aki szakértő nélkül szeretné kiválasztani az ideális tetőfedő anyagot. Mi épp ezért azt tanácsolnánk, hogy válassz ki néhány favoritot, a tetőd típusa, szín, és forma szerint, majd konzultálj egy szakemberrel. Együtt pedig biztos találtok olyan megoldást, ami mindenki számára előnyös lehet.

Oszd meg mással is, ha hasznosnak találtad!

9 ismérv amiből felismerheted a kókler tetőfedőket

Milyen cserepeslemezt keresel?

Trapézlemez

Moduláris cserepeslemez

Cserepeslemez

Ezt mondták rólunk

Takács Zsolt E.V.

” Szeretnék köszönetett mondani, a cserepeslemez kiválasztásában. Róbert, nagyon segítőkész volt és türelmes nem rámenős. Részletes tájékoztatást kaptam a technológiai kérdésekre.
A mai kialakult kínálat cserepeslemezben nagyon tág és sokrétű. Folyamatos segítséget kaptam, hogy ár érték arányban a legjobbat válasszam. Színben is sikerült megfelelőt kínálniuk, a színminta segített, de jobb lett volna 1:1 ben látni megrendelés elött. Reméljük jó választás volt a Zet Look Herkulit bevonatú moduláris cserepeslemez és sokáig védeni fogja a házunkat. 😃 Nagyon köszönöm! “

Horváth Edit (magánember)

“Kedves Róbert! Örülök, hogy kész a tető, nagyon flottul ment minden. A tető pedig egyszerűen gyönyörű lett!😃Nagyon tetszik!Köszönjük a munkátokat! Ha valaki az ismerőseink közül tetőcserén töri a fejét, csak ajánlani tudlak Titeket! Köszönünk mindent Szép napot!”

Joó József MG.E.V.

“Szakértelem, Ügyfélközpontúság és pontosság. Cserepeslemez termékeik minőségiek. Remek cég, csak ajánlani tudom.”

Szalai János

“Nagyon korrekt ügyintézés, az árú minősége kiváló. Csak ajánlani tudom mindenkinek!”

Legnépszerűbb választás

TetőreFel
Tetőfedés

Különböző tetőfedési szolgáltatásaink újépítésű és meglévő tetők megújulását biztosítják, időtálló védelmet nyújtva.

Tetőfedés cserepeslemezzel

A cserepeslemez a tartós és esztétikus választás, ideális új és meglévő tetők számára egyaránt.

Onduline tetőfelújítás cserepeslemezzel

Az Onduline megoldás a gyors és környezetkímélő tetőfelújítás záloga, kiváló hő- és hangszigeteléssel.

Palatető felújítás bontás nélkül

Bontás nélküli palatető felújításunkkal megőrizzük a tető eredeti stílusát modern védelemmel.

Trapézlemez tetőfedés

Trapézlemezünk ideális választás nagyobb ipari és kereskedelmi tetők esetében, kiemelkedő tartósságot kínálva.

Tető-oldalfal fedés szendvicspanellel

Szendvicspanelünkkel az oldalfalak és tető egyaránt hatékonyan szigetelhetők, modern megjelenéssel.

Ereszcsatorna szerelés

Ereszcsatorna szerelésünkkel biztosítjuk az esővíz hatékony elvezetését, megfelelő védelmet nyújtva az épület szerkezetének.

Kapcsolódó postok