A tető javítása: mi az, amit házilag is megtehetsz?

Egy-egy elhasználódott tetőléc, egy elmozdult vagy sérült tetőcserép, vagy egy hibás illesztés is tud hatalmas galibákat okozni. Általánosságban elmondhatjuk, hogy a komolyabb hibák javításához mindenképp érdemes szakemberhez fordulni. Azonban rengeteg olyan apróbb dolog van, amit házilag, otthon is elvégezhetünk.

A cikkben körbejárjuk, hogy milyen problémák fordulhatnak elő, hogyan kutathatod fel annak forrását, és miképp tudod kijavítani ezeket.

Mire érdemes odafigyelned a tető javítása során?

Léteznek úgynevezett gurulós tetőgerinc kampók, amelyeket a létrára tudsz erősíteni. Ez a remek kis szerkezet jó szolgálatot tehet, ha várhatóan sok időt töltesz majd a tetőn, és segíti a megfelelő súlyelosztást is. Ellenkező esetben – ha csak szimplán a cserepeken próbálsz meg ügyködni – könnyen kárt tehetsz bennük, és eltörhetnek a tetőlécek is.

A balesetek elkerülése érdekében erősen ajánlott egy lábtámasz, amit a létra aljára kell erősíteni. Ez a kis szerkezet meggátolja, hogy a létra elsüllyedjen vagy elmozduljon.

Ezenkívül jó ötlet lehet az is, ha tetőfedő pallót bérelsz, ezek ugyanis nagyban megkönnyítik, és meggyorsítják a munkát.

A tető átvizsgálása előtt azonosítsd a problémát

Először is az a kérdés, hogy mi a konkrét probléma. 

A leggyakoribb okok:

  • beázó tető,
  • elszíneződés a tetőn,
  • elhasználódott, tört cserepek cseréje (ez is beázáshoz vezet),
  • felgyűlő víz.

Az esetek többségében a beázás jelent problémát. Ennek persze jól látható jelei vannak, hiszen a mennyezeten, sarkokban megjelenhetnek víz-, és penészfoltok. Mivel ez okozza a legtöbb problémát, és a legtöbb fejtörést, ezért erről bővebben lejjebb írunk majd.

Az egyszerűbb, tetővel kapcsolatos problémák megoldása

Először azonban nézzük meg, hogy az egyszerűbb, szemmel is jól látható problémákat hogyan tudod otthon, házilag megoldani.

Elszíneződés a tetőn 

A tetőn található elszíneződést nem szükséges kivizsgálni, hiszen a probléma jól látható. Ezt leggyakrabban algásodás okozza, de előfordulhat mohásodás is.

Habár a probléma inkább esztétikainak tűnik (sokan ezért nem is foglalkoznak vele), azonban a cserép (vagy pala) idő előtti elhasználódásához vezetnek, ezért jobb minél előbb megtisztítani a lemezeket. Erre léteznek már speciális készítmények is, amik megelőzik a későbbi újraszíneződést.

A felgyűlő víz 

Az ereszcsatornában pangó víz szintén nem igényel túl sok nyomozást. Ebben az esetben a problémát 90%-ban az eltömődött ereszcsatorna okozza, ezért nézd meg, nem-e tömődött el, nincs-e benne lehullott falevél, ág vagy egyéb. Először távolítsd el a felesleges vizet az ereszcsatornából, majd magasnyomású mosóval tisztítsd ki. 

Érdemes megvizsgálni, hogy a lefolyócső is teljesen akadálymentes-e. Ezt egy egyszerű „kavics-teszttel” is el tudod végezni: dobj bele egy kisebb kavicsot a lefolyóba, és várd meg, hogy kijön-e az alsó kifolyón.

Ha nem, akkor a lefolyócsövet is ki kell tisztítani. Próbálkozhatsz otthoni csőgörénnyel, de van külön ereszcsatorna tisztító-készlet is, ami ebben az esetben jobb, profibb megoldás lehet.

Most, hogy az egyszerűbb problémákat megoldottuk, nézzük meg, hogy miképp bánjunk el a beázás okozta gonddal.

A tető átvizsgálása és a hibák kijavítása

Beázás esetén a legjobb kiindulópont, ha onnét indítod a nyomozást, ahol megjelent a probléma. Innét kell aztán felderítened, hogy mitől is ázik be a mennyezet. 

Padlásról is elvégezhető javítások

Első körben érdemes felmenni a padlástérbe, és ott megnézni, hogy minden rendben van-e.

Sok esetben már ilyenkor is látjuk, melyik törött vagy elmozdult cserép okozza a problémát. Ebben az esetben felfelé kell kihúzni a törött cserepet, és felülről lefelé behelyezni az újat. Arra viszont feltétlenül ügyeljünk, hogy senki ne tartózkodjon a tető közelében.

Ha nincs új csereped, akkor ideiglenesen a fedő cserép megemelésével (egy faék segítségével például) megszüntetheted a problémát. Azonban mielőbb érdemes a sérült cserép helyett újat beszerezni.

Ha nem ez okozza a problémát, akkor vizsgáld a tartógerendákat és a tetőléceket is. Nézd meg, nem-e sérült, repedt vagy törött a tető faszerkezete. A lécen észlelhet problémákat te is könnyedén orvosolhatod: ebben az esetben szögezz egy hosszabb lécet a sérült mellé, megerősítve a szerkezetet.

A „nyomozás” során a padlástérben találhatsz gombásodásra, üszkösödésre utaló jeleket is. Ebben az esetben érdemes felvenni a kapcsolatot egy szakemberrel, aki megállapítja, milyen fajtájú a gomba és a megfelelő szerrel kiírtja, valamint felületkezeléssel megelőzi a további gombásodást.

Ha a paldástérben nem találtad meg a problémát, és a látszólag ép cserepek ellenére a tető mégis beázik, akkor fel kell másznod a tetőre, és ott tovább kutatni.

Javítás a tetőn

Először érdemes megvizsgálni a kéményt, és annak környékét.

Ellenőrizd, hogy a füstcső nem lyukas-e, vagy korrodálódott. Ha minden rendben van, vess egy pillantást a fedkőre. Ezután nézd meg a kémény falazatát is. Figyeld meg, hogy nem-e lyukas, épek-e a téglák, mindenhol van-e malter.

Figyeld meg, hogy a kémény körüli bádog, és a tömítés nem sérült-e. Ha a probléma a bádoggal van, akkor a legjobb bádogoshoz fordulni. Amennyiben a tömítés elhasználódott, távolítsd el a régit egy szikével (sniccerrel), és pótold vízzáró tömítővel.

Gázkazán esetén vizsgáld meg a tetőn a füstgáz kivezetőjének környékét is. A tetőáttörésnél ugyanis szintén kialakulhat beázás, ha nincs megfelelően szigetelve, vagy a szigetelés sérült.

Ha mindent rendben találsz, akkor tovább kell keresni. Vizsgáld meg a vápákat is (ezek a tető találkozásánál található lemezek). Ezeket egyébként bizonyos időközönként meg is kell tisztítani a szennyeződésektől, hiszen jelentős mennyiségű csapadékot vezetnek el. 

Ha a vápán nem látsz sérülést, akkor nézd meg a mellette lévő tömítést is – és ha szükséges akkor szigeteld öntapadó tömítő szalaggal.

Párásodás miatti vizesedés

Ha a vizesedés télen történik, és nem volt csapadék az elmúlt időszakban, akkor valószínű, hogy a rossz szigetelés okozza a penészedést, vizesedést. A tető helyes szigetelésével kapcsolatban írtunk egy cikket, amit érdemes elolvasni, ha ez a probléma áll fenn.

Összefoglalás

Nem csak akkor érdemes ellenőrizni a tetőt, ha valamilyen probléma merül fel, hanem évente legalább egyszer vizsgáljuk át picit alaposabban. Ebben az esetben nézd át alaposan a tetőgerincet, hogy nem hiányzik-e például egy kúpcserép, vagy nincs-e elcsúszva valamelyik tetőcserép.

A padlásra is jó, ha felmászol évente legalább egyszer, hogy ellenőrizd a lécek általános állapotát, és a tartó gerendát.

Ha olyan probléma merül fel, amit nem tudsz egyedül megoldani, legyen az bádogos-, ács vagy általános tetőfelújítás, mindenképp érdemes szakemberhez fordulni.

Oszd meg mással is, ha hasznosnak találtad!

9 ismérv amiből felismerheted a kókler tetőfedőket

Milyen cserepeslemezt keresel?

Trapézlemez

Moduláris cserepeslemez

Cserepeslemez

Ezt mondták rólunk

Takács Zsolt E.V.

” Szeretnék köszönetett mondani, a cserepeslemez kiválasztásában. Róbert, nagyon segítőkész volt és türelmes nem rámenős. Részletes tájékoztatást kaptam a technológiai kérdésekre.
A mai kialakult kínálat cserepeslemezben nagyon tág és sokrétű. Folyamatos segítséget kaptam, hogy ár érték arányban a legjobbat válasszam. Színben is sikerült megfelelőt kínálniuk, a színminta segített, de jobb lett volna 1:1 ben látni megrendelés elött. Reméljük jó választás volt a Zet Look Herkulit bevonatú moduláris cserepeslemez és sokáig védeni fogja a házunkat. 😃 Nagyon köszönöm! “

Horváth Edit (magánember)

“Kedves Róbert! Örülök, hogy kész a tető, nagyon flottul ment minden. A tető pedig egyszerűen gyönyörű lett!😃Nagyon tetszik!Köszönjük a munkátokat! Ha valaki az ismerőseink közül tetőcserén töri a fejét, csak ajánlani tudlak Titeket! Köszönünk mindent Szép napot!”

Joó József MG.E.V.

“Szakértelem, Ügyfélközpontúság és pontosság. Cserepeslemez termékeik minőségiek. Remek cég, csak ajánlani tudom.”

Szalai János

“Nagyon korrekt ügyintézés, az árú minősége kiváló. Csak ajánlani tudom mindenkinek!”

Legnépszerűbb választás

TetőreFel
Tetőfedés

Különböző tetőfedési szolgáltatásaink újépítésű és meglévő tetők megújulását biztosítják, időtálló védelmet nyújtva.

Tetőfedés cserepeslemezzel

A cserepeslemez a tartós és esztétikus választás, ideális új és meglévő tetők számára egyaránt.

Onduline tetőfelújítás cserepeslemezzel

Az Onduline megoldás a gyors és környezetkímélő tetőfelújítás záloga, kiváló hő- és hangszigeteléssel.

Palatető felújítás bontás nélkül

Bontás nélküli palatető felújításunkkal megőrizzük a tető eredeti stílusát modern védelemmel.

Trapézlemez tetőfedés

Trapézlemezünk ideális választás nagyobb ipari és kereskedelmi tetők esetében, kiemelkedő tartósságot kínálva.

Tető-oldalfal fedés szendvicspanellel

Szendvicspanelünkkel az oldalfalak és tető egyaránt hatékonyan szigetelhetők, modern megjelenéssel.

Ereszcsatorna szerelés

Ereszcsatorna szerelésünkkel biztosítjuk az esővíz hatékony elvezetését, megfelelő védelmet nyújtva az épület szerkezetének.

Kapcsolódó postok