Mennyibe kerül egy tetőfedés?

“De mennyibe kerül egy tetőfedés?” – ha annyi pénzem lenne, ahányszor ezt a kérdést hallottam, már valószínűleg nem dolgoznék. Persze nem véletlen, hogy ezt szegezik nekem először, hiszen az emberek árérzékenyek (én is az vagyok), ráadásul nem egy kicsi, hétköznapi költségről van szó. Sokkal inkább egy olyan beruházásról, ami hosszú évtizedekre megpecsételi a ház és a benne élők sorsát.

Viszont a másik oldalon ott vagyok én, a tetőfedő, akinek nagyon nehéz erre válaszolni. Picit talán az ingatlanos értékbecsléshez tudnám hasonlítani, hiszen nagyon sok különböző szempontot kell figyelembe venni ahhoz, hogy pontosan meg tudjam mondani.

Viszont, ha elvégezzük a szükséges méréseket, akkor minden túlzás nélkül fillérre pontosan tudok neked árajánlatot adni. 

No de térjünk vissza az alapkérdéshez: mennyibe kerül egy tetőcsere és miért olyan nehéz ezt megmondani?

A jelenlegi állapotok ellenőrzése

Ahogyan az előző cikkünkben leírtuk, mielőtt árajánlatot küldenénk, helyszíni szemlét tartunk, ahol felmérjük a tetőszerkezet jelenlegi állapotát. Ebben az esetben mindent megvizsgálunk: a szarufa és a lécek állapotát, a szigetelést, illetve azt is, hogy jelenleg milyen tetőfedő anyag borítja a szerkezetet.

Itt pedig érdemes megállni egy pillanatra. Ugyanis rengeteg régi, sátortetős ház – vagy köznapi nevén Kádár-kocka – van mind a mai napig, amit palatető borít. A palatető pedig azbesztet tartalmazhat, amit csak speciális munkálatokkal lehet lebontani, ártalmatlanítani és elszállítani. Ez pedig megnövelheti a költségeket.

Mi azonban vállaljuk a palatetők bontás nélküli felújítását is. (Halkan megjegyzem, hogy nem sokan vagyunk az országban.) Méghozzá úgy, hogy a már meglévő palatetőre lécezünk, és erre helyezzük rá a cserepeslemezt.

Ezzel pedig több legyet lehet ütni egy csapásra; hiszen nem kell vesződni sem a bontással, sem a sitt eltakarításával, sem pedig a veszélyes hulladék-lerakóba történő elhelyezésével.

Ráadásul, ahogyan az egyik vásárlónk is megjegyezte, a palatető megtartásával, és a cserepeslemezzel történő kiegészítésével nem csak a szállítási költségeket spóroltuk meg.

Ahogy ő fogalmazott: „nyáron a kílmát sem kellett annyiszor bekapcsolni, mint az azelőtt, és a fűtésen is észrevettem, hogy kevesebb gáz fogyott.”

No, de térjünk is vissza a tetőszerkezet ellenőrzésére. A másik sarkalatos kérdés az, hogy milyen a tetőformája (ezekről bővebben írtunk a „milyen tetőfedő anyagot érdemes választani” című cikkünkben).

Ezen kívül meg kell határoznunk a tető dőlésszögét, illetve azt, hogy milyen tetőfedő anyagot, csatornát és hófogót szeretne. Ezenkívül a szigetelő anyagát is ki kell választani, ez azonban nagyban függ a tető típusától.

Egy kis tetőfedés matek

Amit ide leírok tetőfelújítási kalkulációt, az nem minősül árajánlat tételnek! Ez egy viszonyítási alap egy egyszerű nyeregtető felújításhoz. Az árak csak tájékoztatás jellegűek, és az alapanyag árak változásával ezek is változnak. A pontos árajánlat kéréshez keres fel minket.

A tetők felújítását az árajánlatban a legtöbb szakember feltünteti négyzetméter árra vetítve és végösszegként is. Ezek a négyzetméter árak már tartalmazzák:

  • A tetőfedő anyag árát
  • A fóliázást (ha kell)
  • A tető lécezés
  • A bontást (ha kell)
  • A hulladék elszállítását
  • A munkadíjat

Vegyünk alapul egy átlagos, 100 nm-es, nyeregtetős családi házat, 130 nm-es tetősík összfelülettel. Egy vékony  anyagvastagságú-, és festékrétegű cserepeslemezzel kalkulálva az alsó határ körülbelül 8500 forint négyzetméterenként kivitelezéssel együtt. Ez azt jelenti, hogy a tetőfelújítás költsége 1.105.000 forint lesz. 

Azonban egy vastagabb anyagú és festékrétegű, ellenállóbb cserepeslemez esetében kiegészítőkben bővelkedő gyári elemekkel ez az ár majdnem a duplája is lehet: 15.500 forint négyzetméterenként. Ebben az esetben a tetőfedés költsége 2.015.000 forint lesz.

Persze jogos a kérdés, hogy melyiket célszerűbb alkalmazni: a drágább-, vagy az olcsóbb cserepeslemezt. Jellemzően minél vastagabb az tetőfedő anyaga, és az azt borító festékréteg, annál hosszabb élettartamú a tető. Egy átlagos cserepeslemez élettartama nagyjából 30-40 év, azonban egy minőségibb, vastag anyagú tetőfedő lemezzel ez akár 50 évre is növelhető.

Persze ezt – mint minden mást – szintén rengeteg tényező befolyásolja, azonban a legtöbb gyártó 30-35 év garanciát ad a lemezekre.

A cserepeslemez tetők ár-érték aránya

Érdemes néhány szót szólni a cserpeslemezek ár-érték arányáról is. Egy hagyományos, de minőségi betoncserép esetében, egy 130 négyzetméteres tető fedése nagyjából 830.000 forintos anyagköltséggel járna. (Ez csak az anyagköltség.)

Ezzel szemben a cserepeslemez anyagköltsége ebben az esetben nagyjából 540.000 forint. Ráadásul a cserepeslemezzel nagyon könnyű dolgozni, így általában 3-5 munkanap alatt elvégezzük a komplett tetőfelújítást, míg betoncseréppel ez sokkal több időt vesz igénybe.

Mindezek mellett ráadásul strapabíróbb is, mint egy betoncserép – nemhiába terjedt el elsősorban a hegyvidéki ingatlanoknál, és menedékházaknál ez a tetőfedő anyag-típus.

Összegzés

Ahogyan te is láthatod, a címben elhangzott kérdésre, előzetes felmérés nélkül, nagyjából lehetetlen megközelítőleg is pontos választ adni. (Aki pedig ebben az esetben mond egy árat – felmérés nélkül – attól jobb, ha már most menekülsz. Írtam erről egy letölthető e-bookot, Hogya tudod felismerni a kókler tetőfedőt )

Nagyon fontos a tetőszerkezet állapota, illetve hogy akarsz-e módosítani a tető formáján, valamint milyen tetőfedő anyagot szeretnél. Egy kerámia cserepes tetőcsere, a fent említett 100 nm-es családi ház esetében nagyjából 2 millió forinttól kezdődik, a végső ár pedig akár ennek duplája is lehet.

A cserepeslemezzel történő fedés pedig maximum 2,2 millió forint, vagy ennél is kevesebb. Egy biztos, hogy nem érdemes ráugranod egyből a legolcsóbb ajánlatra. Érdemes több tetőfedő cégtől is bekérni az ajánlatokat és referenciákat is, majd ezeket összehasonlítva már el tudod dönteni azt, hogy ki legyen a végső „befutó”.

Oszd meg mással is, ha hasznosnak találtad!

9 ismérv amiből felismerheted a kókler tetőfedőket

Milyen cserepeslemezt keresel?

Trapézlemez

Moduláris cserepeslemez

Cserepeslemez

Ezt mondták rólunk

Takács Zsolt E.V.

” Szeretnék köszönetett mondani, a cserepeslemez kiválasztásában. Róbert, nagyon segítőkész volt és türelmes nem rámenős. Részletes tájékoztatást kaptam a technológiai kérdésekre.
A mai kialakult kínálat cserepeslemezben nagyon tág és sokrétű. Folyamatos segítséget kaptam, hogy ár érték arányban a legjobbat válasszam. Színben is sikerült megfelelőt kínálniuk, a színminta segített, de jobb lett volna 1:1 ben látni megrendelés elött. Reméljük jó választás volt a Zet Look Herkulit bevonatú moduláris cserepeslemez és sokáig védeni fogja a házunkat. 😃 Nagyon köszönöm! “

Horváth Edit (magánember)

“Kedves Róbert! Örülök, hogy kész a tető, nagyon flottul ment minden. A tető pedig egyszerűen gyönyörű lett!😃Nagyon tetszik!Köszönjük a munkátokat! Ha valaki az ismerőseink közül tetőcserén töri a fejét, csak ajánlani tudlak Titeket! Köszönünk mindent Szép napot!”

Joó József MG.E.V.

“Szakértelem, Ügyfélközpontúság és pontosság. Cserepeslemez termékeik minőségiek. Remek cég, csak ajánlani tudom.”

Szalai János

“Nagyon korrekt ügyintézés, az árú minősége kiváló. Csak ajánlani tudom mindenkinek!”

Legnépszerűbb választás

TetőreFel
Tetőfedés

Különböző tetőfedési szolgáltatásaink újépítésű és meglévő tetők megújulását biztosítják, időtálló védelmet nyújtva.

Tetőfedés cserepeslemezzel

A cserepeslemez a tartós és esztétikus választás, ideális új és meglévő tetők számára egyaránt.

Onduline tetőfelújítás cserepeslemezzel

Az Onduline megoldás a gyors és környezetkímélő tetőfelújítás záloga, kiváló hő- és hangszigeteléssel.

Palatető felújítás bontás nélkül

Bontás nélküli palatető felújításunkkal megőrizzük a tető eredeti stílusát modern védelemmel.

Trapézlemez tetőfedés

Trapézlemezünk ideális választás nagyobb ipari és kereskedelmi tetők esetében, kiemelkedő tartósságot kínálva.

Tető-oldalfal fedés szendvicspanellel

Szendvicspanelünkkel az oldalfalak és tető egyaránt hatékonyan szigetelhetők, modern megjelenéssel.

Ereszcsatorna szerelés

Ereszcsatorna szerelésünkkel biztosítjuk az esővíz hatékony elvezetését, megfelelő védelmet nyújtva az épület szerkezetének.

Kapcsolódó postok